Motorrijbewijs
Afbeelding invoegen

 

Wil je je motorrijbewijs halen? 

Afbeelding invoegen
 
Kwaliteitslabel

Van je rijbewijs heb je een leven lang plezier. Maar je moet het wel eerst halen je rijbewijs. Kies je voor de goedkoopste?, Of wil je liever kwaliteit tegen een goede prijs? Je rijbewijs halen is best een forse investering. Daarom is het belangrijk om te weten waar je aan toe bent. Kies dan voor een KNMV rijschool dan kies je voor zekerheid, en je krijgt les van een instructeur die zelf motorrijder is. Om onszelf een KNMV rijschool te mogen noemen voldoen wij aan een reeks kwaliteitseisen, en extra opleidingen die jou meer leren, als alleen maar je rijbewijs halen, maar ook leren motorrijden. 

Je gaat rijden op een Honda CBF 600N of CBF 600 Deze motoren zijn in het A2 en A rijbewijs aanwezig. Deze zijn te verlagen, en er zijn buddyseat aanwezig om ze nog lager te kunnen maken als standaard. Ook zijn deze motoren voorzien van handvat verwarming, voor de koude weersomstandigheden. Evenals de kleding die gratis te leen is, (deze worden behandeld na gebruik volgens Corona maatregelen) 

Afbeelding invoegen

Het motorrijbewijs bestaat nu uit 3 categorieën en A onbeperkt met een code 80    Afbeelding invoegen

Waarom nieuwe regels?

De Europese Unie wil de regels voor rijbewijzen in alle lidstaten gelijktrekken. Het idee daarachter is dat bestuurders in alle lidstaten straks hetzelfde weten en kunnen. Dat er overal dezelfde eisen worden gesteld. De afspraken hierover zijn vastgelegd in de derde Europese rijbewijsrichtlijn.

 

Kies voor een KNMV rijinstructeur 

 
A1, A2, A, A code 80
Het type motor rijbewijs dat u kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor, uw leeftijd. 
A1
Is voor de lichtste motor. Vanaf 18 jaar mag u hiervoor examen doen (vanaf 17)jaar praktijkles. U moet dan zowel een theorie- als 2 praktijkexamens AVB en AVD afleggen. Het praktijkexamen bestaat uit een onderdeel AVB eneen onderdeel AVD.
 
A2
Is voor de middelzware motor, rijles vanaf 20 jaar mag u hiervoor praktijkexamen doen,theorie vanaf 17 jaar, 2 praktijkexamens AVB en AVD. Rijles vanaf 20 jaar (let op: per 31 dec. 2013 mag je vanaf 19 jaar rijles (volgen). U heeft geen theorie nodig mits u 2 jaar uw A1 rijbewijs bezit.
 
A
Is voor de zware motor, rijles vanaf 22 jaar. U heeft geen theorie nodig mits u dan minstens 2 jaar een rijbewijs hebt. Geen theorie nodig, 1 combi-examen voor A doen. Dan moet u minstens 24 jaar zijn, u moet dan een theorie- en praktijkexamen. Het praktijkexamen bestaat in dat geval uit een examen AVB en AVD.

A code 80
Leeftijd vanaf 21 jaar examen doen, op een zware motor AVB en AVD en theorie-examen. Men krijgt dan het rijbewijs en mag 2 met max vermogen van 35 kw rijden. Dan na 2 jaar kan deze worden omgezet bij het gemeentehuis naar vol vermogen.
En dan ben je in bezit van een A onbeperkt motorrijbewijs zonder nog examen hoeven te doen.
 
Let op:
aandachtpunt wanneer men tussen 21 en 24 jaar oud is (geldt alleen voor  A code 80 ), moet men eerst geslaagd zijn voor theorie examen motor voordat men mag gaan lessen AVB en AVD. De auto theorie geldt dan niet, dit is de regelgeving (wet) nog niet gewijzigd. Daarin staat dat men onder de 24 jaar niet op een zware categorie motor mag rijden

Oplossing:
als men de theorie nog niet gehaald heeft ) om de eerste lessen op een A2 motorfiets te doen, totdat men voor motor theorie geslaagd is ( dit is alleen voor A code 80 leeftijd 21 tot 24). De motors zijn hetzelfde, Honda CBF 600n, alleen de motorfiets heeft een ander vermogen.

Dit geld niet voor het A2 rijbewijs motor, daar mag men wel beginnen met lessen, omdat daar het theorie van de auto rijbewijs voldoende is voor het AVB gedeelte. Dus zal zeer waarschijnlijk het A2 rijbewijs binnen een paar jaar verdwijnen, en de meeste mensen met hun 21 jaar gaan voor het A onbeperkt met een code 80. Die na 2 jaar vervalt als men deze laat verwijderen bij het gemeentehuis. Dan is men automatisch in het bezit van een onbeperkt motorrijbewijs A, zonder nog verder examen te doen.

Theorie 

 

Voor het examen voertuigbeheersing AVB moet heb je een geldig theoriecertificaat voor de motor of een geldig Nederlands autorijbewijs (let op dit is anders bij A met code 80) of motorrijbewijs voor automaat, een geldig rijbewijs voor de lichte motor of een geldig EU- of EER-autorijbewijs.

Let er wel op dat je theoriecertificaat maar anderhalf jaar geldig is. Begin dus niet té vroeg met je theorie. Sinds eind 2014 is er een nieuw theorie examen nieuwe stijl, geïntroduceerd zie hier de voorlichting film van het CBR:


 
                                                                   Voertuigbeheersing: AVB
 
Je kunt beginnen met voertuigbeheersing (algemene  bijzondere verrichtingen ), dit gebeurt op een afgesloten terrein. Er zijn er 12 stuks verdeelt over 4 clusters:
Je leert deze allemaal. Tijdens je examen mag de examinator er naast de 4 verplichte nog 3 extra opgeven, dus je krijgt 7 bijzondere verrichtingen. Je krijgt 1 herkansing per oefening en er moeten er van de 7 oefeningen, 5 een voldoende hebben.
Deze hoeven niet allemaal goed te zijn bij de verplichte oefeningen, als er maar 5 voldoende zijn. 
In b.v. cluster 1 mag je een onvoldoende hebben, maar daar staat geen andere oefening tegenover.
Verder mag je in 1 van de andere clusters geen 2x een onvoldoende hebben.

Om je te beschermen, is de volgende kleding nodig tijdens toets en examen:

Beschermende kleding:
  • Een goedgekeurde motorhelm.
  • Bij voorkeur oogbescherming zoals een helmvizier of bril.
  • Hoge schoenen of laarzen die de enkels bedekken en beschermen.
  • Handschoenen die de hand en pols volledig bedekken en beschermen.
  • Een broek die je benen volledig bedekt en beschermt.
  • een jas, die het bovenlichaam en de armen volledig bedekt en beschermt.
  • jas, broek, handschoenen, helm, laarzen zijn gratis te leen bij de rijschool Stroosma.
  • Bijna alle kledingmaten zijn aanwezig op de rijschool. 
Bij Rijschool Stroosma is het verplicht goede motorkleding (dit wordt beoordeelt door instructeur) te dragen, (helm, jas, broek, laarzen, handschoen dit mag men zelf meebrengen, of kan men lenen bij de rijschool (gratis).

 
                                                                       Verkeersdeelneming: AVD.
Daarna krijg je de lessen verkeersdeelneming. 
Wij volgen met de Motorfiets met communicatie (portofoons). Wij maken gebruik van Instructie kaarten van de KNMV als KGI instructeur.

   
 
Om aan de lessen verkeersdeelneming te mogen beginnen heeft het CBR Motor kleding eisen gesteld:
Op het parkeerterrein
  • Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.
  • Als voorbereiding op de rit stelt de examinator jou enkele vragen over de motor.
  • Bijvoorbeeld over het controleren van de banden of de remmen, vloeistoffen, aandrijving, algemene controle punten .(BRAVOK)
                                                                          B.R.A.V.O.K;
B;Banden ,B;Brandstof. R;Remmen.  A;Accu.  V;Verlichting en V;Vering. O;Olie. K;Ketting enK; Koeling.
En algemene staat motorfiets.
Motor kleding eisen
  • Een goedgekeurde motorhelm.
  • Bij voorkeur oogbescherming zoals een helmvizier of bril.
  • Hoge schoenen of laarzen die de enkels bedekken en beschermen.
  • Handschoenen die de hand en pols volledig bedekken en beschermen.
  • Een broek die je benen volledig bedekt en beschermt.
  • een jas, die het bovenlichaam en de armen volledig bedekt en beschermt.
  • jas, broek, handschoenen, helm, laarzen zijn gratis te leen bij de rijschool Stroosma.
  • Beschermende kleding: jas, broek, handschoenen, helm, laarzenzijn gratis te leen bij de rijschool.
  • Bijna alle kledingmaten zijn aanwezig op de rijschool. 
We vragen je alleen om een helmmutsje (€ 7,50) te kopen, zodat de helmen hygiënisch blijven bij het lenen van een helm .
" Bij onze rijlessen krijgt u standaard 1 op 1 begeleiding zonder extra kosten."
Machtig je rijschool (zie de pagina van het cbr ) Rijschoolnummer: 3976F7

Afbeelding invoegen

Alleen je rijschool kan voor jou je praktijkexamen aanvragen. Daarvoor moet je rijschool natuurlijk wel toestemming hebben. Je geeft toestemming door je rijschool te machtigen. Dat gaat zo:

Zoek het rijschoolnummer van je rijschool op. Rijschool Stroosma Rijschoolnummer: 3976F7

Kies Auto / Motor en vul de naam of vestigingsplaats van je rijschool in
Als je hierna op examen wilt voor verkeersdeelneming moet je wel het motor theoriecertificaatin bezit hebben, ook de mensen die een auto rijbewijs hebben. En een zo genoemde Eigen Verklaring dat je gezond bent, moet je invullen via je DigiD en betalen via Ideal. De kosten zijn €39,30. Degene die een licht motorrijbewijs hebben hoeven geen theoriecertificaat meer te hebben, want dit is al in hun bezit, i.v.m. het lichte rijbewijs A1 of A2 .
Hoe bereid je je voor?
Rijlessen zijn natuurlijk de belangrijkste voorbereiding op het praktijkexamen.
De motorinstructeur weet kan je vertellen wat je moet weten en kunnen voor het motorexamen voertuigbeheersing (AVB-examen) en het motorexamen verkeersdeelneming (AVD-examen). Samen kun je deze praktijkexamens motor oefenen. Je kunt ook gebruik maken van een tussentijdse toets.

Lees hier meer over de Tussentijdse toets
Je weet dan precies wat je te wachten staat tijdens het motorexamen verkeersdeelneming. Je krijgt handige tips zodat je weet wat je nog kunt verbeteren voor je aankomende praktijkexamen.

                                                                                  A.V.D :De Examenrit

Hierna begint de rit van zo’n 35 minuten. De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan. Naast de examinator zit je rijinstructeur, die geeft je onderweg de aanwijzingen en opdrachten via het ontvangertje (portofoon )in je helm. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden, en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.
De examinator let onder andere op:
  • Kijkgedrag
  • Je plaats op de weg
  • Of je de verkeersregels goed toepast
  • Of je ook in het verkeer de motor beheerst
  • Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt


Bijzondere manoeuvres van A1 naar A2 motorexamen vanaf 19 jan. 2015

Dus heb je een A1 rijbewijs, en ga je over naar A2 gaat er dit veranderen!
In dit zogeheten getrapte model moeten ze voor A2 een praktijkexamen verkeersdeelneming doen met onder meer aandacht voor voertuigbeheersing in de vorm van twee bijzondere manoeuvres.

Dus een praktijkexamen verkeersdeelneming A1 naar A2 een motorexamen A2 zijn vier bijzondere manoeuvres mogelijk: omkeeropdracht (halve draai), parkeeropdracht (lopend achteruit parkeren), wegrijden uit (parkeer)vak en stapvoets rijden.
Per examen kiest de examinator twee van deze manoeuvres.             
 
 Afbeelding invoegen
 
   
  • Rijschool Stroosma gaat zorgvuldig met uw gegevens om, volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming en het Formulier Privacy beleid op de pagina Bestanden en Downloads staan